Zajęcia kulinarne

Celem treningu budżetowego jest rozwijanie umiejętności zarządzania pieniędzmi w praktyce, planowania zakupów, porównywania cen oraz podejmowania racjonalnych decyzji konsumenckich. Wyjazd do sklepu to realizacja zakupów zgodnie z przygotowaną listą, samodzielne poruszanie się po sklepie, porównywanie cen, zwracanie uwagi na promocje i przeliczenia cen jednostkowych, dokonanie płatności – gotówką lub kartą, rozmowa na temat ewentualnych trudności, pokus zakupowych i satysfakcji z dokonanych wyborów. W efekcie uczestnik potrafi zaplanować zakupy w ramach ustalonego budżetu, rozwija umiejętność oceniania wartości produktów, uczy się odpowiedzialności za podejmowane decyzje finansowe. Trening kulinarny pozwala uczestnikom na rozwijanie umiejętności samodzielnego przygotowania obiadu, rozwijania praktycznych umiejętności, doskonalenie planowania posiłków, obróbki produktów, organizacji pracy w kuchni oraz współpracy w grupie. Wspólne gotowanie to również okazja do wspólnych rozmów, integracji i satysfakcji z przygotowanego posiłku.