Utworzenie Centrum Rekreacji RC

Fundacja WRÓĆ zrealizowała program „Utworzenie Centrum Rekreacji RC”, na który otrzymała środki, w drodze konkursu, w ramach środka 4.1. Programu Operacyjnego „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013”.

Oferta Centrum Rekreacji RC może być atrakcyjna dla różnorodnych odbiorców – bez względu na wiek, płeć, wykształcenie czy stan zdrowia. Poprzez nią chcemy kształtować umiejętności psychoruchowe osób niepełnosprawnych, prowadzić edukację na rzecz bezpieczeństwa w ruchu drogowym; uczyć podejmowania decyzji, współpracy, rywalizacji, osiągania celów.

Niezależnie od tego, czy celem spotkania w Centrum Rekreacji RC będzie terapia osób z niepełnosprawnością, edukacja dzieci i młodzieży, spotkanie integracyjne pracowników czy też rodzinny relaks, każdy znajdzie w nim sposobność rozwiązywania różnorodnych zadań, spotkania z nowoczesnymi technologiami w atmosferze rozrywki i powrotu do dziecięcych zabaw.

W realistycznej scenerii nowoczesnej zabudowy miejskiej, zawierającej budynki mieszkalne i użytkowe, punkty gastronomiczne, handlowe i usługowe; z różnorodnymi ciągami komunikacyjnymi, a także sąsiadującego z miasteczkiem placu budowy w skali 1:14 oraz na torze driftowym o łącznej powierzchni ponad 280 m2 poruszać się będą 22 pojazdy budowlane, także w skali 1:14, 3 samochody specjalne (straż pożarna, policja), pojazdy osobowe, wyścigowe i terenowe. Uczestnicy będą mieli możliwość wyboru zarówno pojazdu, który będą pilotować jak i zadania, jakie podczas pobytu w Centrum Rekreacji RC zechcą rozwiązać.

Centrum oferuje możliwość nauki, rekreacji i rozrywki indywidualnej, rodzinnej i grupowej.  Znajdzie ciekawą formę spędzenia wolnego czasu zarówno kilkuletnie dziecko, lubiące po prostu duże zabawki, grupa szkolna chcąca nauczyć się czegoś praktycznego i pożytecznego w zupełnie innej niż szkolna scenerii, podczas lekcji niepozbawionej atmosfery dobrej zabawy, a także fascynacji RC.

W ramach projektu zostały zakupione modele zdalnie sterowane:

• spychacz – 2 sztuki
  • ziemiowóz – 2 sztuki
  • koparka – 2 sztuki
  • wywrotka – 3 sztuki
  • ładowarka czołowa – 2 sztuki
  • dźwig – 1 sztuka
  • samochody osobowe – 5 sztuk
  • samochody specjalne – 2 sztuki
  • wózek widłowy – 1 sztuka
  • straż pożarna – 1 sztuka
  • ciągnik siodłowy – 9 sztuk
  • naczepy do ciągników – 9 sztuk
  • oraz specjalistyczny osprzęt elektroniczny (regulatory, akumulatory, ładowarki, aparatury RC)

W przygotowanej dla potrzeb Centrum Rekreacji RC, w ramach projektu wykonano konserwację podłogi i instalację oświetlenia, a następnie realistyczną aranżację architektoniczną miasteczka drogowego, placu budowy i placu manewrowego.