Podpisanie umowy

18 grudnia 2023 roku Burmistrz Nowego Dworu Gdańskiego, Pan Jacek Michalski podpisał umowę z Fundacją WRÓĆ na prowadzenie Środowiskowego Domu Samopomocy w Wiercinach, placówki wsparcia dla osób z niepełnosprawnościami sprzężonymi, w tym spektrum autyzmu, która swoją działalność rozpocznie 1 stycznia 2024 roku.

ŚDS w Wiercinach ma być miejscem, gdzie przez całe swoje życie te osoby będą mogły otrzymywać należytą opiekę, przechodzić rehabilitację i inne formy terapii, jednocześnie nie będąc wykluczonymi ze społeczeństwa.

Głównym celem działania ŚDS w Wiercinach jest osiągnięcie możliwie najwyższego poziomu funkcjonowania jego Uczestników w Ich  środowisku, zarówno w zakresie czynności dnia codziennego, jak i w życiu społecznym.

Celami szczegółowymi jest kształtowanie: umiejętności z zakresu samoobsługi, umiejętności społecznych, umiejętności spędzania czasu wolnego, rozwijanie samodzielności i zaradności Uczestników. Rozbudzanie Ich pasji i talentów, poprawa i utrzymanie stanu psychofizycznego.