Czym się zajmujemy

Praca z Uczestnikami ŚDS, realizowana jest głównie w oparciu o zajęcia tematyczne, prowadzone w obrębie trzech modułów: treningu funkcjonowania w życiu codziennym, treningu umiejętności interpersonalnych i intrapersonalnych, oraz treningu umiejętności spędzania czasu wolnego. W oferowanych zajęciach mogą brać udział wszyscy Uczestnicy.

Trening funkcjonowania w życiu codziennym

W ramach tego treningu Uczestnicy nabywają umiejętności związanych z prawidłowym oraz społecznie akceptowanym funkcjonowaniem w życiu codziennym. Osoby biorące udział w zajęciach ŚDS często, z powodu choroby, środowiska rodzinnego bądź braków edukacyjnych i wychowawczych, wykazują duże braki w podstawowych umiejętnościach, pozwalających na, w miarę Ich możliwości, codzienne funkcjonowanie.

W ramach tego treningu prowadzone są następujące zajęcia:

• Dbałość o wygląd zewnętrzny i higienę osobistą
  • Prace domowe
  • Zajęcia kulinarne
  • Trening budżetowy

Trening umiejętności intrapersonalnych i interperosonalnych

Podczas którego Uczestnicy nabywają umiejętności, które pozwolą im na lepsze funkcjonowanie poznawcze i społeczne. W ramach tego treningu prowadzone są zajęcia edukacyjne, psychoedukacyjne i ogólnorozwojowe wpływające na umiejętności poznawcze i umiejętności radzenia sobie z emocjami i swoją chorobą, co przyczynia się  do kształtowania pozytywnych relacji z innymi osobami. Różnorodność zajęć daje możliwość rozwoju każdemu Uczestnikowi, na miarę Jego indywidualnych możliwości.

• Poranny Krąg
  • Zajęcia edukacyjne indywidualne
  • Zajęcia edukacyjne grupowe
  • Psychoedukacja i Terapia Psychologiczna

Trening umiejętności spędzania czasu wolnego

W ramach tego treningu prowadzone są zajęcia w różnych pracowniach i o różnym poziomie trudności a Uczestnicy nabywają umiejętności pozwalające na aktywne spędzanie czasu, poprzez rozwijanie zainteresowań i zdolności. Uczestnicy typu A i B poprzez udział w zajęciach rozwijają się w sferze poznawczej i behawioralnej. Dla Uczestników typu C zajęcia są możliwością ćwiczenia aktywności w celu jak najdłuższego podtrzymania umiejętności.

• Zajęcia manualne
  • Zajęcia komputerowo – multimedialne