Mini ZOO w Jantarze

Ośrodek Animaloterapii Fundacji WRÓĆ, utworzony na bazie Mini ZOO w Jantarze, spełnia niezwykłą rolę terapeutyczną. Otwarty w 2003 roku, powstał z myślą o dzieciach i młodzieży z niepełnosprawnościami, dając im ogromne szanse i możliwości. Znajdują się tu specjalnie oswajane i przygotowywane zwierzęta, z którymi kontakt jest źródłem wielorakiej stymulacji zmysłów, doznań psychicznych, poznawania różnorodności świata oraz pobudzania rozwoju psychoruchowego, działając wspomagająco na leczenie wszelkiego rodzaju nieprawidłowości ruchowych, autyzmu, urazów neurologicznych, porażenia mózgowego.
Powstanie Ośrodka Animaloterapii wsparł i nieustannie wspiera swoją wiedzą i działaniem, Dyrektor Miejskiego Ogrodu Zoologicznego w Gdańsku-Oliwie, Pan Michał Targowski przekazując, w drodze darowizny, wiele gatunków ptaków i zwierząt.
W Ośrodku odbywają się systematycznie zajęcia dla Podopiecznych Fundacji WRÓĆ oraz okolicznych Ośrodków i Placówek dla osób z niepełnosprawnościami a  Mini ZOO w Jantarze odwiedza co roku tysiące osób.